Συμβουλές περιποίησης αλόης

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλάστρα συγκρατεί πολύ περισσότερο νερό από ότι το χώμα στο χωράφι. Επομένως, λιγότερο νερό απαιτεί το φυτό όταν είναι φυτεμένο σε γλάστρα και περισσότερο νερό όταν έχουμε φυτεία σε χωράφι λόγω της πολλή καλύτερης αποστράγγισης. Το να έχουμε τις γλάστρες αλόης σε ηλιόλουστο σημείο είναι ένας απλός τρόπος να διατηρούμε τα φυτά μας στεγνά και απόλυτα υγιή.

Αντιμετώπιση υπερβολικού ποτίσματος

Μόλις υποψιαστείτε ότι το φυτό έχει υποστεί υπερβολικό πότισμα, σταματήστε αμέσως να το ποτίζετε. Εξετάστε έπειτα το φυτό για ενδείξεις υπερβολικού ποτίσματος. Νιώστε το χώμα. Εάν είναι υγρό και λασπώδες, το φυτό έχει μάλλον υπερποτιστεί. Τοποθετήστε την γλάστρα αλόης στον ήλιο, σε σημείο χωρίς υγρασία και αφήστε την να στεγνώσει. Ελέγξτε ξανά μετά από μερικές ημέρες αν το χώμα έχει στεγνώσει. Όταν το φυτό αρχίσει να αποκτά το φυσιολογικό υγιές του χρώμα και το χώμα έχει στεγνώσει σχεδόν τελείως, μπορείτε να ξαναποτίσετε το φυτό.

Σημάδια υπερβολικού ποτίσματος

Ένα υγίες φυτό αλόης βέρα πρέπει να έχει ανοιχτό ζωηρό πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του φυτού πρέπει να είναι ευλύγιστα αλλά τόσο δυνατά όσο και σκληρά ταυτόχρονα. Όταν η αλόη βέρα δέχεται υπερβολικό πότισμα τα πράσινα φύλλα της γίνονται χλωμά-κίτρινα και καφετιά ή μπορεί να παρουσιάσουν καφετιές κηλίδες και τα φύλλα της να μαλακώνουν.

Κατάλληλο πότισμα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα για το πότισμα του φυτού αλόη βέρα (aloe vera). Αφήστε αρκετό χρόνο ανάμεσα στα ποτίσματα ούτως ώστε το χώμα να προλαβαίνει να στεγνώνει. Το χώμα πρέπει να δείχνει στεγνό στην επιφάνεια του αλλά να είναι και ελαφρώς υγρό όταν βάλουμε το δάχτυλο μας σε βάθος 5 περίπου εκατοστών. Οι γλάστρες σας πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή αποστράγγιση. Αυτό επιτυγχάνετε όταν το χώμα περιλαμβάνει τύρφη και ελαφρόπετρες καθώς και ένα στρώμα με χαλίκια στον πάτο της γλάστρας. Υπερβολικό πότισμα θα σαπίσει την ρίζα του φυτού της αλοής βέρα. Το δύσκολο στην πρόληψη του υπερβολικού ποτίσματος είναι ότι πολλές φορές τα σημάδια εμφανίζονται πολύ αργά. Μπορεί να έχει σαπίσει η ρίζα και το φυτό να φαίνεται ακόμα υγιές. Όταν αντιληφθούμε ότι έχουν ξεκινήσει να σαπίζουν οι ρίζες, ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να αφαιρέσουμε όλο το φυτό από το χώμα, να κόψουμε το σάπιο κομμάτι της ρίζας και να αφήσουμε το φυτό στον ήλιο για 2 με 3 ημέρες. Γενικά είναι πολύ προτιμότερο να ξεχάσουμε να ποτίσουμε το φυτό από το υπερβολικό πότισμα.

Μύθος ότι η αλόη θέλει ελάχιστο πότισμα

Υπάρχει ένας μύθος ότι η αλόη θέλει λίγο νερό. Κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες συνιστούμε πότισμα κάθε 3 ημέρες, με μικρή ποσότητα νερού. Το φυτό δεν θα πεθάνει με λιγότερο νερό αλλά θα πάρει ένα χρώμα καφετί, θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάπτυξη του και ίσως παράγει λιγότερες παραφυάδες.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι τα χώματα ή οι γλάστρες να στραγγίζουν καλά. Όταν φυτεύετε αλόη σε γλάστρα το τέλειο θα ήταν να ρίχνατε χαλίκια στον πάτο της γλάστρας και το χώμα να περιείχε μέσα τύρφη καθώς και μικρές ελαφρόπετρες (ή χαλικάκια) για μέγιστη αποστράγγιση. Έτσι μπορείτε να ποτίζετε το φυτό τακτικά, επιτυγχάνοντας πολλή γρήγορη ανάπτυξη χωρίς τον κίνδυνο να σαπίσει η ρίζα. Στην φύτευση στο χωράφι μπορείτε να δημιουργήσετε αναχώματα και να φυτευτούν τα φυτά στην κορυφή των αναχωμάτων, ούτως ώστε κατά τους βροχερούς μήνες να μην λιμνιάζει το νερό.
Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή της καλλιέργειας και ο καλύτερος τρόπος είναι να δεχόμαστε συμβουλές αλλά να παρακολουθούμε στενά τα ίδια τα φυτά και εύκολα θα καταλάβουμε αν χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό.