Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η προστασία του οργανισμού ενάντια στους ξένους εισβολείς όπως βακτηρίδια και ιοί, καθώς επίσης και απ’ όλα τα καταστροφικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό. Όταν εξαντλείται το ανοσοποιητικό σύστημα οι αρρώστιες αυξάνονται. Έτσι, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις και τους ιούς, πρέπει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο.

Αρκετοί παράγοντες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος, η φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά, τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, οι ανασφάλειες, οι οικογενειακές και κοινωνικές αποσυνθέσεις, το άγχος, ο έντονος τρόπος ζωής και όλοι αυτοί οι παράγοντες που συντελούν στη διάλυση του συστήματος.

Περισσότερο από ποτέ τώρα χρειαζόμαστε να αποτοξινώσουμε το σώμα μας και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αν θέλουμε να κρατηθούμε υγιείς και μακριά από διάφορες παθήσεις. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όχι μόνο ενεργεί σαν προληπτικό για την καλή υγεία, αλλά αυξάνει και την ικανότητά μας για ζωή και διασκέδαση. Επιπλέον μια ωφέλιμη διατροφή, η άσκηση, ο σωστός τρόπος ζωής, τα διαιτητικά συμπληρώματα είναι απαραίτητα για να διατηρήσουν ένα δυνατό ισορροπημένο σύστημα. Η αλόη vera με το συνδυασμό βιταμινών και μετάλλων και με τα πάνω από 200 συστατικά που περιέχει, είναι ένα από τα πιο ισχυρά ανοσοτονωτικά που υπάρχουν διαθέσιμα σήμερα.

Ένας αριθμός καταστάσεων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως συνδέονται με φτωχή πεπτική λειτουργία. Η αλόη έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική στη ρύθμιση αυτής της λειτουργίας.

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα οι οποίες μπορούν να έχουν ωφέλιμα αποτελέσματα με τη χρήση της αλόης. Σε αυτές περιλαμβάνονται το AIDS, ο καρκίνος, η μυαλγική εγκεφαλομελίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης τύπου Ι και άλλες πολλές καταστάσεις.

Η αλόη επίσης ενεργεί κατευθείαν πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από την μακριά αλυσίδα σακχάρων και κυρίως την ασεμαννάνη. Αυτή η αλυσίδα είχε απομονωθεί από τον Dr Mc Analley, έναν φαρμακολόγο του εργαστηρίου Carrington στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον Dr John Pittman έναν ειδικό πάνω στις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και διευθυντή του προγράμματος του Ιπποκράτειου Κέντρου Υγείας στη Φλώριντα, ο πολυσακχαρίτης acemannan που βρίσκεται μέσα στην αλόη δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και την ένταση της δράσης των κυττάρων στο σώμα όπως είναι τα μακροφάγα Τα-κύτταρα και τα Β-κύτταρα της σπλήνας, τα οποία δημιουργούν αντισώματα. Η ασεμαννάνη επίσης προστατεύει την καταστροφή του μυελού των οστών από τοξικά φάρμακα, όπως το ΑΖΤ. H κλινική έρευνα σε ζώα είχε θετικά αποτελέσματα στα σαρκώματα και σε διάφορους όγκους.

Επενεργεί σας γέφυρα ανάμεσα στις εξωτερικές πρωτεΐνες (όπως τα μόρια μικροβίων) και τα μακροφάγα, διευκολύνοντας τη φαγοκύτωση. Είναι ένας αντισταθμιστικός παράγοντας που ενισχύει τα κύτταρα ώστε να επιτυγχάνουν ανοσία, η οποία είναι ελλιπής όταν υπάρχει μόλυνση από τον ιό HIV.

Η ασεμαννάνη έδειξε σημαντική αντιμικροβιακή δραστηριότητα ενάντια σε ορισμένους ιούς συμπεριλαμβανομένου και του Σύνδρομου Ανεπάρκειας του Ανοσοποιητικού Συστήματος τύπου 1 (HIV-1), του ιού της γρίπης και του ιού της ιλαράς. Αν και η ασεμαννάνη έδειξε κάποια άμεση αντιμικροβιακή δραστηριότητα ενάντια στο HIV-1 εμποδίζοντας τη γλυκοποίηση των γλυκοπρωτεΐνικών ιών, η κυριότερη ελπίδα στη θεραπεία του AIDS και του HIV είναι να δυναμώσει τη δράση της αζιδοθυμιδίνης (ΑΖΤ), του αντιβιοτικού φαρμάκου που δίνεται για την αντιμετώπιση του AIDS. Σε μικροσκοπιακή εξέταση, μελέτες έδειξαν ότι η ασεμαννάνη, σε συνδυασμό με μη κυτοτοξικές συγκεντρώσεις του ΑΖΤ ή του acyclovir ενεργεί συνεργατικά για να εμποδίσει την εξάπλωση του HIV και του απλού έρπη τύπου 1 (HSV-1).

Μεταγενέστερες έρευνες πάνω στην ασεμαννάνη από τον Dr Mc Daniel, έναν παθολόγο από το Ιατρικό Κέντρο του Dallas, έδειξαν με τις δοκιμές που έγιναν σε ασθενείς που υπέφεραν από AIDS ότι ο πολυσακχαρίτης acemannan είναι ένα ισχυρό ανοσοδιεγερτικό στοιχείο. Η ασεμαννάνη κάνει την ίδια λειτουργία με τα χημικά φάρμακα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά χωρίς τις παρενέργειες που συχνά προκαλούν. Στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε έρευνα για πρώτη φορά στις Βρυξέλες το 1988, για να ερευνηθεί η δράση της αλόης πάνω στο AIDS. Οι Dr Clumeck και Hermans μελέτησαν τα αποτελέσματα των αντιμικροβιακών φαρμάκων πάνω στον ανθρώπινο ιό HIV. Εξέτασαν τις ιδιότητες της ασεμαννάνης της αλόης που την ονόμασαν «carrisyn» και ανέφεραν ότι κατείχε αντιμυκητιακές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες. Μεταξύ των ασθενών του AIDS που πήραν carrisyn σημειώθηκε μείωση της μόλυνσης στα κύτταρα.

Σε μια έρευνα με 14 ασθενείς που είχαν τον ιό και πήραν από το στόμα χυμό αλόης (800ml ημερησίως) έδειξαν σημαντικό αύξηση στα κυκλοφορούντα μακρόφαγα μονοκύτταρα, γεγονός που δείχνει τη βελτίωση στηα διαδικασία της φαγοκύτωσης και της παρουσίας αντισωμάτων στο αίμα. Σε μια άλλη μελέτη με 15 ασθενείς που έλαβαν την ίδια δόση, η μέση κλινική τιμή του MWR (Modified Walter Reed) μια τιμή που συχνά χρησιμοποιείται στις έρευνες του AIDS, το απόλυτο Τ-4, απόλυτο Τ-8 και ρ24 επίπεδο αντιγόνων του πυρήνα, παρουσίασε βελτίωση στους επιζήσαντες ασθενείς μετά από δύο χρόνια.

Σε μια άλλη μελέτη δόθηκε χυμός αλόης 600ml την ημέρα σε συνδυασμό με συμπληρωματική διατροφή από βασικά λιπαρά οξέα και πολυβιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα, για τη θεραπεία 29 ασθενών. Από τους 15 ασθενείς με AIDS, οι 12 ήταν φορείς του το AIDS (ARC) και οι δύο με HIV –οροθετικοί οι οποίοι συνέχισαν με κανονικά φάρμακα συμπεριλαμβανομένου και του ΑΖΤ. Μετά από 180 μέρες όλοι οι ασθενείς έδειχναν κλινική βελτίωση. Το 25% από αυτούς, θετικοί για το p24 πυρήνα αντιγόνου, μετατράπηκαν σε αδρανείς, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας που προκλήθηκε από τη χρήση του ΑΖΤ η οποία βελτιώθηκε σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι κέρδισαν 7% κατά μέσο όρο βάρος του σώματος.

Με βάση αυτές τις μελέτες, καθώς και με τις προηγούμενες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση της ασεμαννάνης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απαιτούμενου ΑΖΤ σε ποσοστό μέχρι 90%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον του γεγονότος ότι το ΑΖΤ μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρό, η χρήση του ΑΖΤ συνδυάζεται συχνά με σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας και της καταστολής της παραγωγής λευκών αιμοπεταλίων.

Πρωταρχικά οι κλινικές μελέτες υποδείκνυαν ότι η λήψη της ασεμαννάνης από το στόμα μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα που είναι θετικά στον ιό HIV.

Ασθενείς με AIDS που χρησιμοποίησαν αλόη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε τέτοιο βαθμό ώστε μερικοί ασθενείς ήταν ξανά ικανοί να δουλέψουν. Αυτοί οι ασθενείς είχαν προηγουμένως αρρωστήσει αρκετά σοβαρά ανίκανοι να σηκωθούν από το κρεβάτι για να δουλέψουν ή να μελετήσουν.

Ο Lee Riter που ήταν ενθουσιώδης με τη χρήση της αλόης, αφηγήθηκε στον Dr Mc Daniel, δείχνοντας ακτινογραφίες ενός ασθενή με AIDS που του έδιναν ζωή από 4-20 μέρες. Είχε 17 κακοήθεις όγκους στο συκώτι, σε μέγεθος μικρής μπάλας. Με κανένα ορθόδοξο φάρμακο δε μπορούσε να θεραπευτεί. Άρχισε να παίρνει αλόη συνεχώς, πολλές φορές την ήμερα. Έξι μήνες αργότερα οι όγκοι είχαν εξαφανιστεί. Οι ακτινογραφίες έδειξαν μόνο ουλές στους ιστούς.

Ο Dr Mc Daniel επίσης πραγματοποίησε μια μελέτη σε 16 ασθενείς με AIDS που λάμβαναν 1000mg ασεμαννάνη για έξι μήνες. Σύμφωνα με το γιατρό το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενισχύθηκε, χωρίς καμία τοξική παρενέργεια. Μέσα σε τρεις μήνες οι σοβαρά ασθενείς έδειξαν βελτίωση 20%, ενώ οι λιγότεροι σοβαρά έδειξαν βελτίωση 71%.

Η ασεμαννάνη, σε ενέσιμη μορφή, είναι αποτελεσματική σε ινοσαρκώματα και στην κτηνιατρική, σε κακοήθη λευχαιμία. Η δράση της επίσης στην σιδηροπυρηνική λευχαιμία είναι πολύ εντυπωσιακή. Η σιδηροπυρηνική λευχαιμία του αίματος, όπως και το AIDS, προκαλείται από έναν ρετροϊό. Ο ιός είναι τόσο θανατηφόρος που σε γάτες με κλινικά τέτοια συμπτώματα συνήθως γίνεται ευθανασία. Τυπικά περισσότερο από το 70% από τις προσβεβλημένες γάτες πεθαίνουν σε 8 βδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σε μια μελέτη σε 44 γάτες που διαπιστώθηκε σιδηροπυρική αναιμία, η ασεμαννάνη εισήχθη με ένεση, εβδομαδιαία και επανεξετάστηκαν σε 6 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας. Στο τέλος των 12 βδομάδων μελέτης, το 71% από τις γάτες ήταν καλά στην υγεία τους.

Τα μακροφάγα και τα λευκά αιμοσφαίρια (μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος) πραγματοποιούν τη φαγοκύτωση, η οποία είναι κύτταρα που ξεκαθαρίζουν τον οργανισμό από τα υπολείμματα των τοξινών και δηλητηρίων, που καταστρέφονται μέσα στο σώμα. Η ασεμαννάνη που βρίσκεται στην αλόη διεγείρει κατευθείαν αυτή τη δράση και επομένως είναι ένα διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς καμία τοξική επίδραση. Έχει αποδειχθεί ότι τα μακροφάγα κύτταρα που διεγείρονται από την ασεμαννάνη είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικά από τα μη δραστηριοποιημένα, στο να σκοτώνουν τα κύτταρα που προκαλούν όγκους. Διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουμε την ικανότητα του οργανισμού μας να αμυνθεί ενάντια στις διαταραχές και να γίνει πιο αποτελεσματικός στις επουλώσεις.

Στην αλόη υπάρχουν και λεκτίνες, που έχουν επίσης τονωτικές ιδιότητες. Δεν είναι όλες οι λεκτίνες των φυτών ωφέλιμες, αλλά αυτές που βρίσκονται στην αλόη έχουν αποδειχθεί ότι είναι, καθώς έχουν δύο ιδιότητες: α) ενεργοποιούν τα κύτταρα και προκαλούν τη διαίρεση μιας διαδικασίας, γνωστή ως μίτωση και β) προκαλούν συνολικό σχηματισμό συστάδας γνωστή ως συγκόλληση.

Ο Dr Smalbone προειδοποίησε ότι χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εκχύλισμα από αλόη, είναι ένα αποδεκτό μέσο για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά όχι απαραίτητα σαν θεραπευτικό εργαλείο. Η απομόνωση της ασεμαννάνης σημαίνει ότι υπάρχουν οι άλλοι παράγοντες που βρίσκονται στην αλόη, που βελτιώνουν τη δράση του, ίσως να απουσιάζουν.

Η Dr Priestley, φημισμένη στο Λος Άντζελες σαν επικεφαλής ολιστικών γιατρών, είναι γνωστή ως η βασίλισσα γιατρός του AIDS, καθώς φροντίζει εκατοντάδες ασθενείς. Σαν μέρος ενός συγκροτημένου προγράμματος θεραπείας του AIDS, που περιελάμβανε φυτικές και αντιβιοτικές θεραπείες, συνέστησε υψηλές δόσεις βιταμινών, όπως βιταμίνη C και εκχύλισμα αλόης, σε αντίθεση με τη θεραπεία με απομονωμένη ασεμαννάνη ή σαν συνθετικό φαρμάκων. Βιταμίνη Α, ψευδάργυρος και σκόρδο επίσης χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αρκετοί ασθενείς θετικοί στο ιό HIV, παρουσιάζουν ανεπάρκεια στις βιταμίνες και έχουν υψηλό βαθμό κακής απορρόφησης των τροφών. Έτσι, για τη θεραπεία, χρησιμοποιεί ολόκληρα φύλλα αλόης που είναι πιο αποτελεσματικά στα πεπτικά προβλήματα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι δόσεις διαφέρουν από 60-240ml την ημέρα και εξαρτώνται από την σοβαρότητα της κατάστασης.

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής.