Στη Βρετανία η καρδιακή διαταραχή είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου, με 150.000 κάθε χρόνο. Σημαντικό επίσης κατά την εφημερίδα «The Times», ρόλο παίζει η υγιεινή διατροφή, η αλλαγή του τρόπου ζωής, ιδιαίτερα στις μεσαίες τάξεις, στη μείωση των καρδιακών παθήσεων σαν κύριο παράγοντα θνησιμότητας. Δυστυχώς, οι διατροφικές αλλαγές είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα και την εκπαίδευση και παραμένει από τις πιο σημαντικές ασθένειες μεταξύ των φτωχότερων κοινωνικών τάξεων.

Κλινικές μελέτες που έγιναν με χρήση της αλόης στις καρδιακές παθήσεις είναι αυστηρά περιορισμένες. Ο Dr Danhof βρήκε ότι η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών σε εκείνους τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα ή που είναι επιρρεπείς σε καρδιακές διαταραχές από κληρονομική προδιάθεση. Προτείνει να λαμβάνουν χυμό αλόης σε καθημερινή βάση. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη πάνω σε καρδιακές διαταραχές, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ινδία από τον Dr Agarwal. Τα επιστημονικά ευρήματά του κατέληξαν στα εξής: «όταν η αλόη αναμειχθεί με το βότανο “husk of isabgol” και δοθεί στους ασθενείς με αρτηριοσκληρωτικές καρδιακές παθήσεις, υπάρχει μια καθοριστική και ουσιώδεις βελτιώσεις στο κλινικό προφίλ ξέχωρα από τις βιοχημικές αλλαγές και ίχνη ECG. Αυτά τα δύο συστατικά χρειάζονται μεγαλύτερη έρευνα για να αποκαλύψουν τον ακριβή μηχανισμό λειτουργίας της αρτηριοσκλήρωσης». Ο Alasdair Barcroft αναφέρθηκε σε μελέτες στις οποίες έχει αποδειχθεί ότι ο χυμός της αλόης, όταν λαμβάνεται ημερησίως μπορεί να ρίξει την υπέρταση, μέσα σε λίγες εβδομάδες και τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 12-14 μονάδες.

Το 1998 ο Mistry θεράπευσε τον αρχητό του Bihar της Ινδίας, ο οποίος υπέφερε από φραγμένες αρτηρίες και στηθάγχη. Πρότεινε τη χρήση αλόης vera μαζί με «neem» (ένα λάδι με τονωτικές, αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται στην Ινδία, επιτυχημένα, για δερματικά προβλήματα όπως έλκος και έκζεμα και άλλα), μαζί με αμινοξύ L-Αργεντινής και υψηλές δόσεις βιταμίνης C και Ε. Η δοσολογία ήταν 30 ml καθημερινά αλόη και neem. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να εξαφανιστεί το φράξιμο των αρτηριών. Αυτό φάνηκε με αγγειογράφημα. Μετά από έξι μήνες η κατάσταση θεραπεύτηκε. Ο πρωθυπουργός ακόμα λαμβάνει αλόη vera μαζί με neem για να προλάβει περαιτέρω φράξιμο των αρτηριών. Ακολουθεί μια ρυθμιζόμενη διατροφή αποκλείοντας τα τυριά, μπιζέλια και τα ζωικά λίπη.

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής