Η αλόη vera χρησιμοποιήθηκε στη γενική θεραπεία ελκών του δέρματος, όπως έλκη στο στόμα, έρπη απλό, σε έρπη των γεννητικών οργάνων και σοβαρά έλκη στα πόδια.

Απλές φουσκάλες ή φουσκάλες από υψηλό πυρετό που ενοχλούν πολλά άτομα, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα ή άλλες υγρές περιοχές του σώματος όπως είναι τα μάτια, τα αυτιά ή η μύτη. Ο απλός έρπης στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση. Το ζελέ της αλόης vera, καθώς είναι αντιβακτηριδιακό, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία απλού έρπη μέσα σε τρεις μέρες. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα.

Έρευνες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του ’70 έδειξαν ότι η αλόη vera είναι μικροβιοκτόνος τουλάχιστον σε έξι είδη βακτηριδίων, κυρίως στις μολύνσεις από το γνωστό στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο. Σε 80% συμπύκνωση, είναι μυκητοκτόνος σε λοιμώξεις από ζύμωση μυκήτων.

Ο Bill Coats τεκμηρίωσε αυτά με την ασυνήθιστη ιστορία μια γυναίκας που υπέφερε από απλό έρπη στα μάτια κι έχασε την όρασή της στο δεξί μάτι για έξι βδομάδες. Με τη συμβουλή του, η γυναίκα χρησιμοποίησε ζελέ αλόης vera για τρεις φορές καθημερινά, ψεκάζοντάς τον κατευθείαν στο σοβαρά μολυσμένο δεξί μάτι. Αυτό της επέτρεψε να δει μέσα σε λίγες μέρες. Παράλληλα έπινε χυμό αλόης. Μετά από οκτώ βδομάδες όχι μόνο είχε καθαριστεί η μόλυνση, αλλά και τα περισσότερα σημάδια που συνήθως αφήνει ο έρπης είχαν εξαφανιστεί.

Το 1987, ο Dr Burns, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Πενσυλβάνια, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της αλόης vera στον έρπη ζωστήρα. Ο κοινός έρπης του στόματος και των γεννητικών οργάνων, καθώς και η ανεμοβλογιά, προκαλούνται από τον ίδιο ιό με τον έρπη ζωστήρα. Όταν ένα παιδί περάσει την ανεμοβλογιά ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα νωτιαία νεύρα του σώματος, κυρίως αδρανής. Εάν εντούτοις ενεργοποιηθεί, εμφανίζεται σαν έρπης ζωστήρ. Ο Dr Burns κατέληξε ότι ο χυμός από τα φύλλα του φυτού της αλόης vera είναι ένα παλιό παραδοσιακό φάρμακο που ανακουφίζει τον πόνο και επιταχύνει τη γιατριά εάν απλωθεί πάνω στις φουσκάλες.

Το 1973 δύο αιγύπτιοι γιατροί ο Dr El Zawahry, καθηγητής τα Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ο Dr Hegazy, παρουσίασαν εργασία για τη χρήση της αλόης vera στην αντιμετώπιση τριών ασθενών με χρόνια έλκη στα πόδια και δερματοπάθεια. Γενικά το χρόνιο έλκος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς αντιδρά στη θεραπεία. Φρέσκο ζελέ αλόης vera, ομογενοποιημένα και καταψυγμένο με την προσθήκη συντηρητικού χρησιμοποιήθηκε για ένα μήνα τοπικά πάνω στα έλκη τρεις έως πέντε φορές τη μέρα σε καθαρισμένα τραύματα. Περιστατικά αντιβιοτικά και αντι-ισταμινικά προστέθηκαν (αν και η αλόη έχει αντιβιοτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες και αυτό ήταν ίσως λίγο υπερβολικό).

Η πρώτη περίπτωση ήταν ένας άνδρας με δύο έλκη στο αριστερό του πόδι, περικυκλωμένο με έκζεμα, από το οποίο υπέφερε για 15 χρόνια. Το ένα ήτα μεγάλο, το άλλο μικρό. Και τα δύο μύριζαν αηδιαστικά. Μέσα στην πρώτη βδομάδα θεραπείας παρατηρήθηκε βελτίωση στο μεγάλο έλκος, το οποίο δεν είχε ανταποκριθεί σε προηγούμενη θεραπεία. Μετά από τέσσερις βδομάδες, το μικρότερο έλκος έδειξε βελτίωση και μετά από έξι βδομάδες το έλκος ήταν ολοκληρωτικά θεραπευμένο. Μετά από έντεκα βδομάδες, το χαμηλότερο μέρος τους μεγαλύτερου έλκους θεραπεύτηκε, ενώ το υψηλότερο μέρος παρέμεινε αλλά συρρικνώθηκε σε μέγεθος. Και οι δύο άλλες περιπτώσεις έδειξαν παρόμοια ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο Zawahry και οι συνάδελφοί του πίστευαν ότι το ενεργό συστατικό στη θεραπεία ήταν οι βλεννοπολυσακχαρίτες. Τα συμπεράσματά τους ήταν ότι η αλόη vera έδειξε να έχει διεργετική δράση στο ρυθμό θεραπείας των χρόνιων ελκών στα πόδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές είναι περιπτώσεις μελετών και όχι κλινικές μελέτες.

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής.