Μια από τις εφαρμογές στην οποία η αλόη είναι γνωστή αμφιβολία αποτελεσματική είναι στη θεραπεία του πεπτικού συστήματος. Εδώ η δράση της είναι αντιφλεγμονώδης και ανοσοδιεγερτική διότι όχι μόνο τα έντερα αλλά και όλο το εσωτερικό πεπτικό σύστημα επιδρά στα ανοσολεμφοειδή κύτταρα μέσω των ιστών. Οι λειτουργίες τους είναι ζωτικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος αλλά και στη λειτουργία των γαστρικών υγρών, του συκωτιού και την εξασφάλιση υγιούς εντερικής χλωρίδας.

Άτομα που υποφέρουν από κακή πέψη, εντερική κολίτιδα, ερεθισμό των εντέρων, ασθένεια του Crohn, εκκολπωματίτιδα, πεπτικά έλκη και μεγάλη έκκριση στομαχικών οξέων, έχουν όλα αναφέρει ότι έχουν ανακουφιστεί παίρνοντας χυμό αλόης. Αυτές οι αναφορές δεν συνδέονται με κλινικές μελέτες αλλά μάλλον με περιστατικά γεγονότα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία ερεθισμένου εντερικού συστήματος με ζελέ αλόης χρειάζεται να γίνεται συνέχεια. Εάν ο ασθενής σταματήσει να λαμβάνει αλόη τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής.