Είναι γεγονός ότι οι συμβατικές καλλιέργειες δεν έχουν ικανοποιητική απόδοση. Τα εισοδήματα από εργασία, ακίνητα ή άλλες πηγές συρρικνώνονται συνεχώς. Όσοι από εμάς έχουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, θα πρέπει να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πού να καλλιεργήσω Αλόη;

Η αλόη καλλιεργείται σε πεδινές περιοχές. Κατάλληλες περιοχές είναι τα νησιά, η Πελοπόννησος, περιοχές της κεντρικής Ελλάδος που έχουν ήπιο κλίμα όπως επίσης και η Κύπρος. Δεν καλλιεργείται σε περιοχές με πολλή δριμύ χειμώνα, και όπου οι θερμοκρασίες των χειμώνα πέφτουν κάτω από 0C πολλές ημέρες. Το χιόνι και ο πάγος είναι εχθροί της αλόης.

Γιατί να καλλιεργήσω Αλόη;

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές καλλιέργειες για να επιλέξει κανείς. Το βασικό είναι να επιλέξουμε μία καλλιέργεια η οποία να έχει μέλλον στην Ελλάδα. Η ζήτηση της αλόης παγκοσμίως είναι τεράστια. Όλα τα προϊόντα που βλέπουμε στα ράφια των super markets περιέχουν το πολύτιμο τζελ της αλόη βέρα.

Ένας λόγος που θα καταστήσει την Καλλιέργεια της αλόης από εναλλακτική σε βασική καλλιέργεια της Ελλάδος είναι ο πάρα πολλή γρήγορος πολλαπλασιασμός της. Είτε το θέλουμε είτε όχι σε μερικά χρόνια οι φυτείες αλόης στην Ελλάδα θα έχουν αυξηθεί γεωμετρικά. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, που θα βοηθήσει όλους εμάς τους παραγωγούς να απευθυνθούμε στις παγκόσμιες και αχανείς αγορές.

Πώς θα καλλιεργήσω Αλόη;

Η καλλιέργεια της Αλόης είναι πάρα πολλή απλή. Δεν πρόκειται για απαιτητικό ως φυτό, δεν είναι ευπαθές σε ασθένειες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να προετοιμάσουμε το χωράφι μας είναι να το φρεζάρουμε. Δεν απαιτείται βαθύ σκάψιμο αφού η αλόη δεν κάνει βαθιές ρίζες.

Πώς ποτίζεται μία φυτεία Αλόης;

Αφού αποφασίσουμε για την διάταξη των φυτών, απλώνουμε πάνω στο χωράφι τα λάστιχα ποτίσματος. Τα λάστιχα ποτίσματος συνήθως είναι διαμετρήματος Φ20 και πρέπει να έχουν ενσωματωμένο σταλάκτη. Φυσικά το κεντρικό λάστιχο, που διαμοιράζει το νερό στα μικρότερα κάθετα λάστιχα της φυτείας, είναι μεγαλύτερου διαμετρήματος. Η αλόη ποτίζεται μόνο με το σύστημα της σταγόνας.

Πώς μεταφέρονται τα φυτά που θα αγοράσω;

Μόλις πραγματοποιήσετε την παραγγελία σας, αφαιρούμε τα φυτά από τα χωράφια μας, τα τοποθετούμε σε χαρτόκουτες και τα αποστέλλουμε με μεταφορική. Τα φυτά διαθέτουν ριζικό σύστημα και στέλνονται γυμνόριζα (δηλαδή χωρίς χώμα και γλάστρα). Ένα φυτό αλόης μπορεί, πολύ εύκολα, να μείνει 20 ημέρες μέχρι να ξαναφυτευτεί.

Πόσο είναι το κόστος της μεταφοράς;

Ενδεικτικό κόστος μεταφοράς για 1.000 φυτά είναι 70 ευρώ.

Τα φυτά συσκευάζονται σε κιβώτια μίας χρήσης και έπειτα σε παλέτα. Ανά παλέτα συσκευάζονται περίπου 600-800 φυτά. Μεταφέρονται με μεταφορική εταιρεία.

Ποιες είναι οι αποστάσεις φύτευσης της Αλόης;

Συστήνουμε φύτευση 1.000 φυτά ανά στρέμμα.

Ορίστε ένας προτεινόμενος τρόπος φύτευσης. Οι ευρύχωροι διαδρόμοι είναι απαραίτητοι για να μπορούμε να πραγματοποιούμε τις εργασίες περιοποίησης, ξεχορτίσματος, αφαίρεσης παραφυάδων και συγκομιδής φύλλων με άνεση. Οι διάδρομοι μπορεί να μην σας φανούν απαραίτητοι όταν θα φυτεύετε, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας λείψουν όταν τα φυτά θα μεγαλώσουν.

Οι παρακάτω διάταξη φύτευσης είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.