Η φλεγμονή είναι η φυσική ανταπόκριση του σώματος σε οποιαδήποτε κάκωση και είναι το αρχικό μέρος της επουλωτικής διαδικασίας. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που χαρακτηρίζεται από φλόγωση και κοκκίνισμα, πόνο και πρήξιμο.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της αλόης έχει ερευνηθεί αρκετά καλά και αποδείχτηκε σαν μία από τις πιο βασικές θεραπευτικές της δράσεις. Υπάρχουν δύο διαδικασίες που την αφορούν:

Μείωση του ερεθισμού και ανακούφιση του πόνου

Επούλωση της κάκωσης.

Αυτό αφορά όχι μόνο στις εξωτερικές κακώσεις, όπως κοψίματα ή καψίματα και δερματικά προβλήματα, όσα περιλαμβάνουν καταστροφή και σκισίματα του δέρματος, αλλά και στις εσωτερικές αρρώστιες οι οποίες έχουν σαφώς φλεγμονώδη συμπτώματα. Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η αλόη είναι σημαντική στην αναστολή έντονων φλογώσεων. Η αλόη είναι μία από τις λίγες ουσίες που ταυτόχρονα μειώνουν τη φλεγμονή και παράγουν την επούλωση. Ο καθηγητής Davis δοκίμασε αν η αλόη και η υδροκορτιζόνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα. Ένας από τους σκοπούς αυτής της μελέτης, ήταν να εξετάσει αν η αλόη θα επικάλυπτε ή θα εξουδετέρωνε τις θεραπευτικές ιδιότητες της υδροκορτιζόνης.

Η έρευνα προσπάθησε να εξακριβώσει τα συγκεκριμένα συστατικά που θα το πετύχαιναν: περισσότεροι από 200 διαφορετικοί βιολογικοί παράγοντες υπάρχουν στην αλόη, οι οποίοι είναι παράλληλα αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικοί στις πληγές.

Τα στεροειδή φάρμακα ασκούν μια αντιφλεγμονώδη επίδραση και καθώς η αλόη περιέχει φυσικές στερόλες, η θεωρία ήταν αν η αλόη θα μπορούσε να δράσει με παρόμοιο τρόπο σαν τα στεροειδή φάρμακα, αλλά χωρίς τις παρενέργειές τους, γεγονός που θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική δράση της αλόης. Οι βασικές φυτικές στερόλες στην αλόη είναι η Λουπεόλη, η Β-Σισοστερόλη και η Καμπεστερόλη, οι οποίες πράγματι επιβεβαιώθηκαν από αυτήν την έρευνα, ότι είναι ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

Η πιο αποτελεσματική είναι η Λουπεόλη, η οποία επιφέρει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω στη μείωση της φλεγμονής (37%). Ο Davis και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι η δοσολογία της Λουπεόλης που επιδρούσε ήταν παρόμοια με αυτήν της αλόης.

Επομένως, οι στερόλες της αλόης, είναι υπεύθυνες, σε κάποιο βαθμό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Δεν είναι εντούτοις οι μόνες ιδιότητες, καθώς όλο το φυτό της αλόης εμποδίζει τη δραστηριότητα των βραδυκινάσης: η βραδυκινάση σπάει τη βραδυκινίνη οι οποία διεγείρει τη φλεγμονή. Δύο γιαπωνέζικες μελέτες απέδειξαν την παρουσία του ενζύμου της βραδυκινάσης και σε άλλες θεραπευτικές αλόες, όπως η aloe saponaria και η aloe abrosescens var. Natalensis. Ο Davis συμπέρανε ότι η μελέτη δεν προτείνει τη χρής της αλόης σαν υποκατάστατο, αλλά μάλλον σα συμπλήρωμα στη θεραπεία με στεροειδή. Σκοπός του συγγραφέα ήταν να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με στεροειδή στη διαχείριση της φλεγμονής, χρησιμοποιώντας μια φυσική ουσία.

Ενας άλλος παράγοντας ο οποίος ίσως επηρεάζει τη μείωση της φλεγμονής είναι η παρουσία του σαλικυλικού οξέος στην αλόη. Το σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι πολύ κοντά στην ασπιρίνη, έχει ανακουφιστικές ιδιότητες στον πόνο (όπως κάνει και η βραδυκινάση) και αναστέλλει την παραγωγή ορισμένων προσταγλαδινών οι οποίες είναι χημικές ουσίες του σώματος που μοιάζουν με τις ορμόνες και ενθαρρύνουν τη φλόγωση.

Σαλικυλικό οξύ βρίσκεται επίσης σε φρούτα όπως οι φράουλες, οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα κεράσια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα και το κρασί. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιο βαθμό η αλόη περιέχει επαρκή συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος ώστε να την κάνει αποτελεσματική σαν αντιφλεγμονώδες, οι έρευνες αφήνουν να εννοηθεί ότι το σαλικυλικό οξύ παίζει κάποιο ρόλο στην όλη αντιφλεγμονώδη δράση της.

Υπάρχει επίσης μια υπόνοια ότι η αλόη έχει αντισταμινική δράση. Είναι όμως αβέβαιο αν αυτό οφείλεται στο μαγνήσιο που υπάρχει στην αλόη ή όχι. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η αλόη είναι έξοχη για να θεραπεύσει τα έντερα, το οποίο σημαίνει ότι θα παρουσιάσει λιγότερες αλλεργικές τροφικές αντιδράσεις στο σύνδρομο «διαρροή του εντέρου».

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής.