Η αλόη βέρα έχει μεγάλη ικανότητα να αναγεννά τα κύτταρα. Δρα ως δυνατό επουλωτικό για κάθε τραύμα είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, και επιτρέπει την πολύ γρήγορα επούλωση (μέχρι και 50%) χωρίς να σχηματίζονται χηλοειδή, αφού ανασυνθέτει τους ιστούς χωρίς να εμποδίζει, πάνω από όλα, το οξυγόνο να φτάνει στο τραύμα. Ο Δρ. Ντάνχοφ παρατήρησε ότι μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία συνένωσης των οστικών καταγμάτων, ενεργοποιώντας τη συνεργασία ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των οστών.
Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, που βρίσκεται σε πολλά συστατικά της αλόης, σε συνδυασμό με το μαγνήσιο που επίσης περιέχεται στην αλόη, έχει αναισθητικό αποτέλεσμα. Η αλόη έχει επίσης και καταπραϋντική δράση ακριβώς γιατί περιέχει φυσικά αναλγητικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την ικανότητα να διεισδύουν στις πιο βαθιές στιβάδες του δέρματος, κάτι που καθιστά την αλόη αποτελεσματικό φάρμακο κατά του πόνου. Και λόγω της ευρείας αντιμικροβιακής δράσης της, ευνοεί την ασηψία των εγκαυμάτων, μειώνοντας έτσι την ασηψία των εγκαυμάτων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσής τους. Τέλος, δρα στο μηχανισμό των προσταγλανδινών, μέσω του οποίου τα κύτταρα διατηρούν την ακεραιότητά τους.
Εξάλλου, η περιεκτικότητα της αλόης σε ασβέστιο, κάλιο και κυτταρίνη τη βοηθά να δημιουργεί στα τραύματα ένα δίχτυ από ίνες που προστατεύουν τα αιμοπετάλια, συμβάλλοντας στην πήξη και την επούλωσή τους.
Αν και ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει για το ποιες είναι οι ιδιότητες του φυτού, αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις φροντίδας πρώτων βοηθειών, διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης στη θεραπεία σοβαρών εγκαυμάτων και κρυοπαγημάτων. Είναι γνωστό ότι η αλόη βέρα επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας των εγκαυμάτων, ενεργοποιεί την ανάπτυξη των υγιών κυττάρων του δέρματος, και περιορίζει την παραγωγή του ιστού των ουλών, αν και προς το παρόν δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτός ο μηχανισμός. Ωστόσο, διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλόη προκαλεί τόσο γρήγορα την αναζωογόνηση του οργανισμού, που νέα κύτταρα της επιδερμίδας συγκεντρώνονται γύρω από την πάσχουσα περιοχή χωρίς να δημιουργείται κρούστα ή ουλή. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει μια προστασία παρόμοια με την κρούστα, αλλά αυτή δεν έχει χοντρή και τραχιά υφή. Κάτω από αυτήν βρίσκεται ένας υγιής δερματικός ιστός και όχι κερατινοποιημένος ιστός ούτε ιστός ουλής.

​πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat – Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή

TAGS: