Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται γενικά στη θεραπεία περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας δυσκαμψία και έντονο πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει το αρθρικό υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις και έτσι προκαλείται διόγκωση και εμποδίζεται η ελευθερία κινήσεων. Οι ρευματισμοί είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μυς που περιβάλλουν τις αρθρώσεις.
Η ενζυματική ικανότητα της αλόης βέρα συμβάλλει στην πλήρη πέψη των θρεπτικών συστατικών και στην αποφυγή του σχηματισμού ουσιών που δεν αφομοιώνονται και είναι υπεύθυνες για την αντίδραση αντιγόνου αντισώματος που είναι πολύ συχνή στις ρευματικές παθήσεις και τα αρθριτικά. Επιπλέον, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στο φυτό, συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που παρατηρούνται στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά, την τενοντίτιδα και τις θλάσεις.
Γι’ αυτό το λόγο, οι κρέμες αλόης είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους ασκούνται και στους αθλητές, και πολλοί προπονητές χρησιμοποιούν το τζελ αλόης αναμεμειγμένο με ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) για την αντιμετώπιση του πόνου και των εκχυμώσεων που σχετίζονται με τις θλάσεις και τα διαστρέμματα. Η καταπληκτική δυνατότητα διείσδυσης που έχει το φυτό εισάγει γρήγορα την ασπιρίνη μέσα από το δέρμα, ευνοώντας το πέρασμά της στην κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της ασπιρίνης και της αλόης, ενεργοποιείται με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η αλόη βέρα έχει πολύ θετικό αποτέλεσμα στις φλεγμονές του δέρματος που προκαλούνται από ηλιακά εγκαύματα.

​πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat – Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή

TAGS: