Ο χυμός της αλόης και το ζελέ συνήθως είναι τα δύο προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το ζελέ της αλόης vera είναι ο χυμός με πρόσθετα που δίνουν συμπύκνωση όπως το καρραγηνό βρύο (αποξηραμένος φίκος του γένους των χόνδρων χρησιμοποιούμενος ως τροφή και μαλακτικό). Δεν είναι πιο αποτελεσματικός επειδή είναι πιο συμπυκνωμένος

Αντενδείξεις για την εγκυμοσύνη

Η αλόη vera πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή ή και καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει το έντερο το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στη μήτρα. Στο παρελθόν, συμβούλευαν τις εγκυμονούσες γυναίκες να μην παίρνουν αλόη εσωτερικά, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει εντερικούς σπασμούς αφού έχει καθαρτικές ιδιότητες. Είναι η παρουσία της αλοΐνης που προκαλεί αυτό και έτσι μόνο καλής ποιότητας προϊόντα αλόης, τα οποία χρησιμοποιούν μόνο το εσωτερικό ζελέ φύλλων και τα οποία έχουν σωστά σταθεροποιηθεί και επεξεργαστεί, και δεν περιέχουν αλοΐνη ή ίχνη της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλές φορές ο χυμός της αλόης vera έχει χρησιμοποιηθεί σαν τονωτικό σε εγκυμονούσες γυναίκες χωρίς παρενέργειες. Μπορεί να αυξήσει την ενεργητικότητα και να βελτιώσει την πέψη.

Αντενδείξεις σε κυστίτιδα και χολοκυστίτιδα

Εκείνοι που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα χολοκυστίτιδας δεν πρέπει να λαμβάνουν αλόη vera. Ούτε και αυτοί που υποφέρουν από κυστίτιδα ή μητρικές αιμορραγίες, καθώς αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Αντενδείξεις σε περίπτωση διαβήτη

Άτομα με διαβήτη πάντα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν πάρουν χυμό αλόης vera, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του πάγκρεας και να δημιουργήσει ινσουλίνη δική του. Η επιπλέον ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να είναι ανασφαλής και επομένως πρέπει να παρακολουθείται από το γιατρό.

Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι με διαβήτη, που πήραν χυμό αλόης vera, κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά το ποσό της ινσουλίνης που έπαιρναν.

Αντενδείξεις σε άτομα με αλλεργίες

Η αλόη vera αναγνωρίζεται γενικά ως μη τοξική, αλλά έχει περιστασιακά παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε μερικά άτομα. Πριν τη χρήση της αλόης vera είναι σωστό να ελεγχθεί, ο ασθενής, για πιθανές αλλεργίες. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει τοποθετώντας λίγο χυμό ή ζελέ αλόης στον καρπό ή πίσω από το αυτί. Αν εμφανιστεί εξάνθημα ή τσούξιμο μέσα σε λίγα λεπτά, η αλόη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, η αλόη vera ενεργεί ως αντιαλλεργικό όταν υπάρχει αλλεργική αντίδραση σε άλλα συστατικά.

Τίτλος Βιβλίου: Το φυτό Αλοη vera στη Θεραπεία και την Αισθητική. Συγγραφέας: Αναστασία Αναστασοπούλου. Εκδόσεις: Τρόπος Ζωής.