Η αναζωογονητική ιδιότητα της αλόης βέρα οφείλεται στη μεγάλη της ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή των ινοπλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στη επιδερμίδα (7 με 8 φορές γρηγορότερα από το κανονικό) και είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει πρωτεϊνες που διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό. Με την επιτάχυνση της παραγωγής κολλαγόνου, λειαίνονται οι υπάρχουσες ρυτίδες και μειώνεται η εμφάνιση νέων.
Λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της διαδικασίας γήρανσης, οι ιστοί του δέρματος επιβραδύνουν την παραγωγή κολλαγόνου, και με το πέρασμα των χρόνων η ποιότητά του επιδεινώνεται και οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές. Η αλόη βέρα βελτιώνει τη δομή των κυττάρων του δέρματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία κατασκευής κολλαγόνου που έχουμε ήδη αναφέρει, ενώ για ακόμα μια φορά το κλειδί βρίσκεται στην παρουσία πολυσακχαριτών και την καταπληκτική ιδιότητά τους να συγκρατούν το νερό. Ορισμένα προϊόντα που πωλούνται ως αναπλαστικά του δέρματος, το ενυδατώνουν μόνο προσωρινά, αφού δεν διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι οι ρυτίδες του προσώπου εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ωστόσο, η παραγωγή κολλαγόνου δεν είναι η μόνη συμβολή της αλόης στην αντιμετώπιση της γήρανσης. Με την ηλικία εμφανίζονται κηλίδες στα χέρια, των οποίων η αιτία μπορεί να είναι είτε εσωτερική είτε εξωτερική, π.χ. η έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Η αλόη, λοιπόν, περιέχει μια ισχυρή ανασχετική ουσία που αναστρέφει αυτή τη διαδικασία και παρέχει στο δέρμα, σε κυτταρικό επίπεδο, τα απαραίτητα συστατικά για να του προσφέρει ζωντάνια, ελαστικότητα και απαλότητα. Έτσι, η αλόη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του υπερχρωματισμού του δέρματος (κηλίδες στο δέρμα), που είναι συνηθισμένη σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, αλλά ολοένα και περισσότερο και σε νέους που έχουν εκτεθεί για μεγάλα διαστήματα στον ήλιο, και μειώνει τη συσσώρευση μελανίνης που προκαλεί τις σκούρες κηλίδες. Για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το τζελ της αλόης: αρκεί και η απευθείας τοποθέτηση του φύλλου της αλόης πάνω στο δέρμα.

πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat – Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή

TAGS: