Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί και αναγνωρίζει πολύ καλά τις εξωτερικές ουσίες που είναι κατηγοριοποιημένες ως επικίνδυνες ή αθώες για τον οργανισμό. Αν η ξένη ουσία είναι κατηγοριοποιημένη ως επιβλαβής, αναλαμβάνουν δράση οι ειδικές ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά απέναντι σε ουσίες που ο οργανισμός θεωρεί επιβλαβείς.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, από τις τρίχες κάποιων ζώων μέχρι τη γύρη ορισμένων φυτών αλλά και ορισμένων ουσιών που υπάρχουν στις τροφές, όπως η πρωτεϊνη του γάλακτος κ.α.. Πολλές αλλεργίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να προληφθούν. Τις τελευταίες δεκαετίες οι αλλεργίες ολοένα και πολλαπλασιάζονται. Σήμερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερες πιθανές αλλεργίες σε σχέση με το παρελθόν. Η εξέλιξη του ανθρώπινου οργανισμού είναι πιο αργή από ότι η μετατροπή ορισμένων ουσιών σε αλλεργιογόνες. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινδυνεύει να απενεργοποιηθεί από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων, το άγχος και τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Τα συμπτώματα των αλλεργιών συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή κρυωμάτων, άσθματος, εκζεμάτων, οιδημάτων ή κνίδωσης και συνοδεύονται από πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα, ίλιγγο, χρόνια ωτίτιδα, κτλ..
Ο φρέσκος χυμός και το τζελ αλόης έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Πιστεύεται ότι οι πολυσακχαρίτες και το λιπαρό οξύ β-σιτοστερόλη που περιέχονται στην αλόη είναι οι βασικοί θεραπευτικοί παράγοντες. Αφενός οι πολυσακχαρίτες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφετέρου η β-σιτοστερόλη αναστέλλει τις απότομες αντιδράσεις του οργανισμού και αυξάνει την ανεκτικότητά του απέναντι στα αλλεργιογόνα.

​πηγή: EL GRAN LIBRO DEL ALOE VERA | Lourdes Prat – Teresa Ribo
Αλόη Βέρα η Θαυματουργή